Herneacova 4

Go to content
  Despre noi
Călăria este ghidarea unui animal de călărie, de obicei cal (numindu-se hipism), de către un om (călăreț) care stă pe spatele acestui animal.
Până nu demult fusese o modalitate de transport rapid (inclusiv pentru război: cavaleri/cavalerie), astăzi apare ca mod de deplasare pentru polițiști, la controlul turmelor la ferme. Este și un sport/mod de recreație. De asemenea este folosită la spectacole/circ/parade.
Echitația este un termen echivalent cu sportul călăriei, sau în sens restrâns, o definire a modului cum se călărește corect un cal de călărie.

Din exterior, calaria poate arata ca doar stat si ca tot ce un calaret trebuie sa faca este sa dea calului câteva instructiuni simple, cum ar fi di, ho, si sa se intoarca. In indeplinirea acestora calul este cel ce face toata munca, nu? Gresit. Este mult mai mult in calarie decât observatorul s-ar putea astepta. Exista beneficii dincolo de placerea de a calarii; din punct de vedere fizic, mental si emotional.

Calaria dezvolta echilibrul si coordonarea. Miscarile necesare pentru a calarii un cal necesita constientizarea corpului. In calarie se folosesc, de asemenea, multi muschi; cei mai importanti sunt muschii piciorului, abdominali si ai spatelui. In calarie nu depinde numai puterea, dar muschii flexibili si puternici ajuta la stabilitate si coordonare. Cei mai noi calareti vor descoperii ca muschii coapsei interioare, in special muschiul gracilis, va deveni inflamat, dar muschiul va deveni rapid intins si intarit.

Calare pe un cal la o plimbare stimuleaza organele interne la fel cum face mersul pe jos. Acest lucru ajuta la functiile hepatice si digestive, si face calarie o optiune de tratament pentru cei in scaunele cu rotile.
Veti arde calorii. Potrivit "Body For Life For Woman", de Dr. Pamela Peeke, calaritul arde in medie cam 5 calorii pe minut pentru o pesoana de 60 de kg. Creste viteza si distanta de deplasare si veti creste intensitatea de munca si veti arde mai multe calorii.

Desi pare greu de crezut pentru un calaret incepator, care are pretentia de multe ori de a da corect comenzile, un cal schimba directia catre stanga sau dreapta, pentru ca asa i-a ordonat calaretul. Calul ofera imediat feed-back la comenzile primite, astfel ca o coordonare perfecta a bratelor, a picioarelor si a comenzilor vocale este fundamentala.

Daca va place singuratatea, echitatia o poate oferi la fel de bine. Multi proprietari de cai simt despre calul lor ca este oarecum un spirit inrudit, in ton cu propriile sentimente si emotii, mai mult decât orice companion uman. In momente de stres un cal poate fi un prieten linistit, care este fara judecata sau viclenie.

Avantajele echitatiei

- Relaxarea

Exercitiile in aer liber, in mijlocul naturii, departe de sali de terapie, sali de gimnastica supraaglomerate sau casa ajuta la inducerea unei stari de bine.

- Un interes crescut pentru mediul inconjurator

- Rabdare si disciplina

Ca si oamenii, caii au personalitati diferite. Calaretul trebuie sa invete sa comunice cu fiecare cal, sa aiba rabdare cu el, astfel incat sa ajunga sa colaboreze.

- Autocontrol si autodisciplina.

Un cal indaratnic sau unul mai putin ascultator ii pot supara pe calaretii mai impulsivi. Calaretul obisnuit sa reactioneze agresiv in viata de zi cu zi, va afla in curand ca acestea nu sunt metode prin care un cal poate fi indrumat. Deci va fi nevoit sa invete sa se controleze si sa isi exprime emotiile intr-un mod constructiv.

HipoTerapie

Terapia prin calarie ... sau cum sa-ti infrumusetezi viata.  Efectul pe care caii il au asupra oamenilor este unul aproape magic. Ei au puterea sa ne schimbe viata. Cum se intampla acest lucru ? Explicatia nu este una magica ci cat se poate de stiintifica.

Cãlãria terapeuticã, denumitã si terapia asistatã de cai, înseamnã folosirea calului în activitãti orientate pentru a atinge o mare diversitate de obiective terapeutice respectând indicatiile si recomandãrile medicului. Hipoterapia sau terapia cu ajutorul unui cal implicã asezarea copilului pe cal si rãspunsul acestuia la cele trei miscãri de legãnare ale calului.

Cãlãria este mai mult decât o modalitate de a-ti petrece timpul liber, este o adevaratã terapie cu o listã lungã de efecte benefice asupra sãnãtãtii. De aceea pentru unele persoane caii sunt o parte esentialã a procesului de recuperare fizicã.

Folosirea cailor în reabilitare este cunoscutã sub numele de HIPOTERAPIE. Termenul hipo este cuvântul grecesc pentru cal, iar termenul de hipoterapie se poate traduce: tratament cu ajutorul cailor. Însa în loc sã controleze cãlãretul calul, mai degrabã calul îl influenteazã pe cãlãret.

Dupã Lemontov (2004), hipoterapia este terapia care foloseste caii ca si mijloc de stimulare a dezvoltãrii motorii, emotionale si sociale a persoanelor cu dizabilitãti.

Hipoterapia este folositã de terapeuti specializati în terapia fizicã, ocupationalã si vorbire. Ajutã în tratamentul neurologic si neuromuscular. Pentru multe persoane cu dizabilitati fizice cãlãria  oferã o libertate pe care astfel nu ar fi cunoscut-o. Încã din sec V. d.H. s-a înregistrat folosirea terapeuticã a cailor pentru persoanele cu dizabilitãti.

Curs web design

0721 455 102
Back to content